Podium en publiek veiligheidsdag 2022

Veiligheidsdag 2022

10 juli 2022

Het moment was eindelijk daar: Veiligheidsdag 2022 is aangebroken! Dit jaar werd hét veiligheidsevenement van het jaar georganiseerd in de oude energiecentrale van Geertruidenberg: de Dongecentrale. De locatie zorgde voor een unieke, industriële sfeer met mooie verlichting, een goede akoestiek en bovendien dat het aangenaam koel was binnen, gezien de temperatuur die dag boven de 25° C was.

Veiligheid in transitie
Het thema van de Veiligheidsdag 2022 was ‘Veiligheid in transitie’. De dag stond in het teken van de veranderingen die binnen de veiligheid plaatsvinden en hoe je daar het beste mee omgaat. Een ander belangrijk thema wat minder benoemd werd, maar zeker naar voren kwam, is kwetsbaarheid en eerlijkheid. De sprekers vertelden over hun eigen worstelingen, zowel binnen het veiligheidsvak als in hun eigen levens. Dit gaf gelijk een veilig gevoel voor zowel de sprekers als de gasten, om eerlijk te zijn over waar zij weleens moeite mee hebben en ook hun eigen verhalen te delen met elkaar.

Complexe vraagstukken en nanotechnologie
Nadat de ochtendgasten binnen waren en een lekkere kop koffie hadden gescoord werd de dag geopend door dagvoorzitter Esther van der Voort. Samen met directeur van Apply Opleidingen en Advies Lidie van der Minne blikte ze kort terug op Veiligheidsdag 2021 en vertelde ze wat er voor deze dag op het programma stond. Toen begon de eerste sessie van Robert Jesper, die een eerlijk en persoonlijk verhaal deelde over waar hij tegenaan loopt als veiligheidskundige. Vervolgens was het de beurt aan Marcel Vervoort. Hij vertelde over de opkomst van nanotechnologie en hoe dit het werk van veiligheidskundigen gaat beïnvloeden. De ochtendsprekers hadden voornamelijk vakinhoudelijke informatie die erg interessant was voor de alumni van Apply Opleidingen en Advies, maar ook de niet-veiligheidskundigen ontvingen de sessies goed.

Groep deelnemers aan veiligheidsdag 2022

Dagdeel nummer twee
Na de eerste twee kennissessies volgden een heerlijke lunch waarbij iedereen kon genieten van het eten en na kon praten over de sessies. Het goede weer gaf ook de gelegenheid om even buiten van het zonnetje te genieten. Zo rond de lunch kwamen ook de middaggasten binnendruppelen, vaak zakenrelaties van de partners van The Safety Network. Nadat iedereen uitgegeten was maakten we ons op voor de eerste middagsessie. 

Veiligheid en gedrag
De eerste spreker van de middag was Annemarie Timmermans. Inmiddels is ze alweer meer dan 35 jaar werkzaam als veiligheidskunde. Annemarie is expert op het gebied van gedrag binnen de veiligheidskunde. Annemarie: “Afspraken en systemen zijn zeker handig en ook nodig, maar uiteindelijk maak je als mens het verschil”. Ook Annemarie stelde zich kwetsbaar op door persoonlijke verhalen te vertellen uit haar verleden, waaruit zij wijze lessen heeft geleerd die zij tot op de dag van vandaag toepast in haar werk als veiligheidskundige.

Fluiten en veiligheid
Daarna was het de beurt aan Richard Martens, professioneel voetbalscheidsrechter in voornamelijk de Eerste divisie. Hij vertelde dat zijn baan als scheidsrechter niet alleen inhield dat hij ervoor moest zorgen dat het spel zo goed mogelijk gespeeld kan worden, maar dat hij ook verantwoordelijk is van de veiligheid binnen het stadion. Er kan een immense druk op je liggen als scheidsrechter die niet alleen consequenties heeft voor het spel. Richard: “Alle ogen zijn op je gericht en er wordt verwacht dat je een beslissing neemt. Onder druk, in een split second een beslissing nemen is niet makkelijk.” Ook hij was eerlijk over de lastige taken binnen zijn baan, en dat een beslissing die hij neemt een enorme impact kan hebben op de veiligheid binnen een stadion. Iedereen hing tijdens de sessie aan zijn lippen, en aan het eind ontving hij een daverend applaus. “Dat is ook weer eens anders dan boegeroep”, aldus Martens.

Nog een keer proberen
Als afsluiting vertelde Olympisch kampioen Maarten van der Weijden over zijn ontwikkelingen. Maarten kreeg leukemie en herstelde hier gelukkig van, maar zijn kamergenoten van die tijd herstelde helaas niet en overlijden aan de ziekte. Maarten vertelde over zijn eigen manier van omgaan met de ziekte en dat hij eigenlijk een vrij luie patiënt was die niet veel deed om zichzelf fit te houden. Eenmaal herstelt van zijn ziekte, wilde hij wel alles op alles zetten om een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten op de Olympische spelen. Maarten: “Ik heb met een zuurstoftank geslapen en 7 uur per dag getraind, terwijl ik wist dat ik niet de snelste zwemmer was. Door slimmigheden ben ik uiteindelijk kampioen geworden, maar dit is nooit het hoofddoel geweest.” Ook over zijn eerste poging om de Elfstedentocht te zwemmen is hij vrij nuchter: “De eerste keer lukte het me niet, maar ik ben doorgegaan totdat de arts zei dat het gevaarlijk werd als ik nog verder ging. Dit was geen teleurstelling, omdat ik echt alles had gegeven. Daarna probeerde ik het gewoon nog een keer en toen lukte het min lichaam wel om de Elfstedentocht uit te zwemmen.” De Elfstedentocht zwemmen was een actie om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. De Maarten van der Weijden Foundation heeft inmiddels al meer dan 30 onderzoeken kunnen steunen. Als laatste vertelde Maarten dat hij nu de Elfstedentocht in triatlon ging doen: 200 kilometer zwemmen, fietsen en lopen. Hoe hij dit gaat doen? “Als het me niet in een keer lukt, ga ik het gewoon nog een keer proberen”.

Afsluiting
Als afsluiting bedankt Esther van der Voort nog een keer alle sprekers en uiteraard ook de aanwezigen voor hun bijdrage aan de Veiligheidsdag. “Zonder jullie (de aanwezigen) was het immers niet zo’n speciale dag geworden”, aldus Esther. Daarna kon iedereen genieten van een aangeklede borrel en werden de sessies uitgebreid besproken. “Het was een ontzettend inspirerende dag waarbij ik echt weer nieuwe dingen heb opgestoken die ik mee kan nemen in mijn werk en dagelijks leven”, aldus een van de aanwezigen. Op naar Veiligheidsdag 2023, zien we jou daar ook?

 Wil je nou volgend jaar ook bij hét veiligheidsevenement zijn en op de Veiligheidsdag van 2023 aanwezig zijn. Of wil je meer informatie over de afgelopen Veiligheidsdagen. Bekijk dan de website www.veiligheidsdag.nu en wie weet tot volgend jaar!

 

Neem contact op

Waarmee kunnen wij u helpen?

Neem contact op