Connecting the Safety Dots...

 • 04
  sep

  Succesvolle pilottraining 'Eerste Hulp bij terreur'

  ​In samenwerking met AURIEX organiseerde Falck Prevention de eerste pilottraining "Eerste Hulp bij terreur". Deze multidisciplinaire medische training waaraan meerdere veiligheidsregio's, politie-eenheden, defensie en private partijen meededen vond plaats op ons oefencentrum in Utrecht. Deze training is gebaseerd op het RACFA (Remote Area Combat First Aid) programma en is een goede stap vooruit in het standaardiseren van medische hulpverlening.

  Waarom is deze training opgezet?

  ​Niemand kan alle daden van terreur voorkomen. We kunnen nu eenmaal niet overal zijn of alles voorzien, hoe goed onze veiligheidsdiensten hun werk ook doen. Echter, wat we wel kunnen doen zijn de gevolgen van een terreurdaad onder controle houden en daar waar mogelijk beperken. Dit wil zeggen het behandelen en beperken van vermijdbare dodelijke slachtoffers.

  ​Dit doen we door medisch de juiste technieken te gebruiken om verwondingen, die we voorheen alleen in oorlogsgebied zagen, te kunnen behandelen. Even belangrijk is de tactiek, hoe benaderen we zo’n situatie, hoe en wanneer benaderen we slachtoffers en hoe werken we multidisciplinair samen om er een succes van te maken.

  We kunnen genoeg voorbeelden uit de laatste jaren opnoemen, ervaring begint te groeien helaas. Waarom zouden we niet de technieken alvast aanleren die hun diensten reeds bewezen hebben in oorlogsgebied?

  Het RACFA-concept doet dit en is aangepast aan de tactische mogelijkheden en kennis van de verschillende professionele hulpdiensten en bedrijfshulpverleners op straat.

  Voor meer informatie over de training "Eerste Hulp bij terreur" kun je terecht bij Aleid Kanis (Opleidingscoordinator) via a.kanis@falck.nl