Connecting the Safety Dots...

 • 05
  mrt

  Nieuwe training bij Jonkman: Working and rescue in enclosed spaces

  Een cursus mensen redden uit scheepsmotoren. Die had Jonkman Opleidingen nog niet in het meer dan 140 cursussen tellende aanbod. Maar er was vraag.

  Working and rescue in enclosed spaces, zo heet het officieel”, vertelt Roald Jonkman van Jonkman Opleidingen in Terneuzen. ,,Het is meer een training dan een cursus. Zeven mannen leerden bij Jonkman in de praktijk hoe ze een gewonde collega uit een scheepsmotor konden krijgen.’’

  Nagebootste scheepsmotoren in zeecontainer
  De zeven die onlangs de eerste training afrondden onderhouden in hun dagelijks werk scheepsmotoren. Huizenhoge machines waar je via mangaten en trapjes je een weg moet banen. In een zeecontainer werd de situatie in zo’n motor nagebouwd. Een lotus ongevallenacteur moest het een en ander met goedgetraind kermen nog realistischer maken. Roald vertelt: ,,De mannen werken op plekken van amper een vierkante meter groot, soms tachtig centimeter hoog. Ze moeten door kleine mangaatjes. Wat doe je als op zo’n plek een gewonde valt? We hebben hier in Nederland het allemaal fantastisch geregeld. Als er wat gebeurt is de ambulance er zo om het over te nemen, maar deze mannen werken aan schepen over de hele wereld en niet overal staat een ziekenwagen of traumaheli klaar. Dan moet je mensen reanimeren of een spalk aanleggen. Dat hoort er ook bij.”

  De temperatuur in de oefenmotor in Terneuzen is naar believen te regelen. Net zo koud of heet als het binnenste van een echte scheepsmotor ook kan zijn. ,,We hebben een koele training gegeven waarbij de temperatuur rond het vriespunt lag en een warme training waar het zestig graden was. Tijdens het lastigste deel moesten de cursisten bij die hitte drie gewonden door vijf mangaten zien te krijgen. En dat met alleen een oprolbaar brandcard en een driepoot om mensen op te hijsen,” vertelt Roald. 

  Meerdere scenario’s zijn mogelijk
  Deze keer werd er getraind in een nagebouwde scheepsmotor, maar volgens Jonkman zijn er genoeg vergelijkbare situaties. Roald: ,,Stom toevallig was er vanmiddag iemand van een energieleverancier die zei dat hij die cursus ook zou moeten volgen. Denk maar aan windmolens, als daar bovenin wat gebeurt. Of onder de grond in putten en riolen.” 

  Interesse?
  Ben u geïnteresseerd geraakt in deze of een vergelijkbare opleiding? We gaan er graag met u over in gesprek. U kunt ons bereiken via roald@jonkmanopleidingen.nl of bel naar 0115-6497499.