Connecting the Safety Dots...

 • 07
  aug

  Column: Vakantie versus veiligheid, een overpeinzing

  Eigenlijk is het een raar fenomeen: 49 weken lang stimuleren we als veiligheidskundigen iedereen veilig te werken, 49 weken lang kijken we uit naar de vakantie. En als je dan eenmaal je auto (overbelast) hebt ingepakt, of je tickets geprint hebt, vergeet je plots alle veiligheidskundige uitgangspunten die je 49 weken lang hebt gepropageerd.

  De TRA (= Taak Risico Analyse) die je had gemaakt voor het veilig werken op hoogte, speelt plots geen rol meer als je gaat bergklimmen of bunjee-jumpen. Per slot van rekening: al velen voor je hebben dat pad gelopen, dus het pad zal wel veilig zijn.

  De toolbox die je hebt gegeven over schadelijk geluid is plots onbelangrijk als je je puber kinderen ’s avonds naar de campingdisco laat gaan. Om nog maar te zwijgen over de buurman in de hotelkamer naast je die graag al om 06.00 uur zingend onder de douche staat.

  Je onderzoek naar fysieke belasting ben je plots vergeten als je je vouwwagen opbouwt op een eigenlijk veel te kleine ruimte. Of als de wieltjes onder je rolkoffer het begeven hebben en je met een zware koffer de lange weg op de luchthaven aflegt.

  De branddriehoek is plots heel handig als je de barbecue probeert aan te steken, waar je voor de zekerheid maar extra aanmaakblokjes op hebt gelegd. Per slot van rekening wil je toch niet afgaan voor de toekijkende tientallen mede campingbewoners. En het bedrijfsnoodplan dat je geschreven had, is plots niet meer beschikbaar.

  De 10 life saving rules zijn in een klap omgezet in de 10 survival rules.
  Heb je je 49 weken druk gemaakt over good housekeeping, accepteer je nu de haren van je voorganger in het putje van de campingdouche. Om nog maar te zwijgen over de conditie van de toiletten, of het zwembadwater.

  Je zorg over de gezonde voeding voor medewerkers wordt ingehaald als het gerecht dat je besteld hebt een forse scheut olijfolie is met daar in drijvend een onbekende massa. Je had gehoopt dat je het correct vertaald had van een menukaart in een taal die je niet beheerst.Per slot van rekening: moet de handleiding niet zijn opgesteld in de taal van de gebruiker?

  Om over PSA (psychosociale arbeidsbelasting) maar te zwijgen als je met jengelende kinderen op de achterbank aanschuift in de zoveelste Franse, Spaanse of Italiaanse vakantiefile. Of de drukte op de luchthaven je vertrektijd steeds verder in gevaar brengt en je partner steeds nerveuzer op de klok kijkt. Of de obligate vraag: Schat, had jij de gaskraan dichtgedraaid?

  Misschien hebben wij het wel nodig als veiligheidskundigen: Risico’s trotseren en gevaar lopen. Ons miljoenen jaren oude zenuwstelsel eist zo nu en dan een vlucht- of vechtsituatie. Gevaarloos leven is saai en lijkt daardoor kort. Daarom willen wij de beperkte vakantietijd vullen met veel ervaring, zodat ze langer lijkt. Daarom kijken we er 49 weken naar uit. Daarom wil zelfs ik op vakantie. Om wat te beleven….

  Rob van de Walle

  Apply Advies en Opleidingen is een opleidingsinstituut en adviesbureau en leidt veiligheidskundigen op.