Connecting the Safety Dots...

 • 10
  apr

  Apply Veiligheidsdag 2017

  17 mei 2017 organiseert Apply Opleidingen en Advies haar 7e Veiligheidsdag met dit jaar als thema ‘’Veiligheid is een contactsport’’. De gedachte hierachter is simpel. Hoe mooi staat jouw plan op papier? En wat speelt er zich eigenlijk af op de werkvloer? Belangrijk is dat er goed contact is met elkaar, want veiligheid creëer je immers samen.

  De Apply Veiligheidsdag is een interessant, leerzaam maar ook zeker een leuk evenement voor iedereen met enige affiniteit met veiligheid. Gedurende de dag worden er 16 parallelsessies verzorgd, verdeeld over 4 rondes. Daarnaast wordt de opening en de afsluiting net als voorgaande jaren verzorgd door de hoofdsprekers.

   

  Veiligheid in transitie, agile werken, agile scrum, ownership, leadership, awarness, brainbased, cultuurladder, culture shock. Termen zoals deze lees je als veiligheidskundigen steeds vaker in allerlei publicaties. Zonder meer zitten hier vernieuwende inzichten in. Maar tegelijk scheppen ze ook een afstand. Een afstand tot de werkvloer. En veiligheid heeft betrekking op de werkvloer.

  Ongetwijfeld zal de implementatie van bovenstaande items bijdragen aan het verhogen van de veiligheid voor die bedrijven die er rijp voor zijn. Maar heeft dat ook betrekking op alle bedrijven in Nederland. En willen we dat nastreven voor alle bedrijven in Nederland?

  In 2015 verzuimden 96.000 werknemers in Nederland minimaal één dag als gevolg van een arbeidsongeval. (bron CBS) Wat helaas niet te achterhalen is welk gedeelte hiervan betrekking had op het MKB. De termen zoals hierboven genoemd zijn mogelijk bij het MKB nog een grote onbekende. Bij het MKB gelden meer termen zoals: “we doen het al jaren zo”; “het gaat toch altijd goed”; “ik heb toch een VCA diploma”.

  Veiligheid heeft nadrukkelijk betrekking op de man en vrouw op de werkvloer. En ook op hun partner die thuis op hun wacht. De ongevallen gebeuren ook op de werkvloer, niet in de boardrooms. Als we veiligheid in Nederland willen verhogen, zal dit moeten gebeuren op de werkvloer, gesteund vanuit de boardrooms. Dit betekent nadrukkelijk dat de veiligheidskundige zich zal moeten begeven op de werkvloer. De gevaren en risico’s op de werkvloer zal moeten inventariseren, dus zal de veiligheidskundige naar de werkvloer moeten. De voorlichting en instructie afstemmen op de beleving van de werkvloer, dus zal de veiligheidskundige naar de werkvloer moeten. Het toezicht zal moeten inrichten op de werkvloer, dus zal de veiligheidskundige naar de werkvloer moeten.

  Daarom is het thema van de jaarlijkse Veiligheidsdag van Apply Opleidingen & Advies: “Veiligheid is een contactsport”. Kom op 17 mei naar de Veiligheidsdag van Apply Opleidingen en laat u inspireren om naar de werkvloer te gaan.

  Meer info en inschrijven